ORPHAN JON & THE ABANDONED – OVER THE PAIN

Artiest info
Website
facebook
label: Vintage LaNell Records

 

 

“They capture the essence of what American music is all about…”

Jon English aka "Orphan" Jon woont nu in Wichita, een stad aan de rivier de Arkansas in het Zuiden van de staat Kansas. Hij werd met zijn drie oudere broers op jonge leeftijd in de steek gelaten (orphan: wees, verlatene) en kijkt terug op een jeugd die als rode draad het sociale dienstensysteem, pleeggezinnen en weeshuizen had, totdat hij uiteindelijk op 10-jarige leeftijd “geadopteerd” werd. Op zich geen echte verbetering, maar wel zijn eerste “aanraking” met populaire muziek, die in zijn latere moeilijke leven een inspiratie zou worden. Vanaf 2015 is hij het gezicht, de sfeer, het hart en de ziel van Orphan Jon and The Abandoned (OJATA).

“My sophomore studio album …”

Rond 2009 besloot Jon English, nadat hij mee wel eens deel nam aan lokale jamsessies, om zijn eerste band te vormen. Van 2012 tot 2014 trad hij op met English Revolver. Via contacten tijdens jamsessies ontmoette Jon gitarist Bruce Krupnik (Strata-Tones), met wie hij als Orphan Jon and the Abandoned begon samen te werken. Hun debuut album kwam er in 2018 en heette ‘Abandoned No More’, met English op zang, Krupnik op gitaar, Tony Jack Grigsby op bas & Stan Whiting op drums. Producer was Barry Levenson en de opnames gebeurden in de Pacifica Recording Studios. Gastartiesten waren o.a. Levenson, Johnny Main, JR Lozano, Mike Malone, Mike Sandberg en Hank Van Sickle. Alle nummers werden geschreven door het duo English / Krupnik. Krupnik verliet eind 2018 vanwege persoonlijke gezondheidsproblemen The Abandoned, maar bleef altijd met English samen nummers schrijven. Gitarist Brett Cox verving hem twee jaar lang als lead gitarist. In de beginjaren was Tony Jack Grigsby de bassist en Stan Whiting de drummer van OJATA.

“I wanted to write an album that centered on moving on, in spite of, and overcoming…”

In 2020 volgde er, live opgenomen in zijn geboorteplaats Bakersfield (CA), ‘Reckless Abandon’. Deze maand verschijnt er een tweede studio album, ‘Over the Pain’. “Ik wou een album schrijven, dat gericht was op doorgaan, ondanks en overwinnen…", aldus Orphan Jon, zijn levensmotto dat hem sinds zijn kindertijd in een positieve richting dreef. De Covid-pandemie remde even zijn plannen af, maar nu is het album er. Orphan Jon trok met The Abandoned (Jason Blakely: drums / Ray Sadolsky: bas), met zijn grote vriend Alastair Greene, die het album produceerde, meeschreef aan de nummers en ook meespeelde en enkele gasten, eind januari 2021 de studio in om zijn visie werkelijkheid te laten worden. De gelijknamige 5-track debuut EP die hij in 2015 opnam, bevat géén nummers die er nu op de 12-track full length cd staan. Jon heeft samengewerkt met Alastair Greene om de meeste nummers voor dit project te schrijven en is ook de gitarist van de opnames.

Met opener “Tight Dress” trapt OJATA met een strakke opzwepende rocker inclusief geweldig gitaarwerk van Greene, al meteen open deuren in. Met “She” breien ze er  een geschikt vervolg aan, om dan met de titelsong (met Rebecca Aguilar als gast vocaliste) voor een mooi rustig intermezzo te zorgen. Met “Got No Name (for Amy Marie)”, “Livin’ My Life” en “Somewhere Salvation” zetten ze hun kwaliteiten als rock band in verschillende tinten verder in de verf, om dan met de akoestische versie van “Redheaded Woman Blues” het roer nauwgezet om te gooien. Na het hypnotiserende “Everyone Knows” wordt met “Memories of Me and You” de deur voor de afsluiter open gezet. Op het gospelachtige “There’s No Need” kan hij rekende op pianist Mike Malone, die met Michael Leasure en Rebecca Aguilar netjes de achtergrondzang verzorgen.

“’Over the Pain’, the new album by Orphan Jon & The Abandoned’ stands for self-expression of life…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

 

‘OVER THE PAIN’: Tracklist: 01. Tight Dress – 02. She – 03. Over the Pain – 04. Got No Name (for Amy Marie) – 05. Broken Angel – 06. Going Down to Mobile [N. Peterson] – 07. Livin’ My Life  – 08. Somewhere Salvation [w/E. Marquardt & J. Gianettoni] – 09. Redheaded Woman Blues (acoustic) – 10. Everyone Knows – 11. Memories of Me and You [w/C.L. English & R. Sadolsky] – 12. There’s No Need | Music/Lyrics by: Jon English, w/Alastair Greene (1-4,7-10,12) & B. Krupnik (1,5,9-11), or as [noted] | Produced by: Alastair Greene | Credits: Jon English: vocs / Jason Blakely: drums / Ray Sadolsky: bass / Alastair Greene: guitar, bvs (2,8,12) & Guests: Michael Leasure: drums (9), bvs (12), Mike Malone: piano (3,12), bvs (12) & Rebecca Aguilar: vocs (3,12)      

Discography ORPHAN JON & THE ABANDONED: Over the Pain [2022] | Reckless Abandon, Live [2020] | Abandoned No More, feat. Bruce Krupnik [2018] | Over the Pain (EP,5#) [2015] |